PARSİYEL YÜK TAŞIMACILIĞI
Parsiyel nedir?
Parsiyel, Kelime anlamıyla tüm olmayan, parça anlamına gelmektedir. Müşterinin veya hizmetinin maliyetini düşürmek amacıyla bulunmuş teknolojik taşıma yönetimidir.
Bir ülkenin güzergâh üzerinde farklı müşterilerin yüklerinin tek gümrüğe ya da birkaç gümrüğe teslim edilmesi anlamına gelir.
Lojistik‘te fiziksel dağıtımın bir parçasıdır parsiyel kelimesi, aynı zamanda nakliye sektörünün bir koludur. Nakliyat sektöründe komple, parsiyel, proje ve ağır nakliyat gibi taşımacılık hizmetleri sunulur.
Maliyet Açısından Parsiyel Taşımacılık
Parsiyel taşımacılık maliyet açısından avantajlı durumdadır. Komple araç kiralamak yüksek rakamlara mal olmakta iken parsiyel taşımacılıkta ölçü, tonaj, adet gibi değerlere istinaden navlun maliyeti oluşur.
Parsiyel Taşımacılık Türleri
Karayolu:
Lojistik taşıma yöntemlerinden biridir. Kara araçları kullanılarak RUT planlamasına uygun şekilde dağıtım sunar. Genel olarak kullanılan bir nakliye türüdür. Yükleme işlemi kapıdan veya depodan yapılır. Gideceği ülkede bir veya Birkaç gümrüğe boşaltma yapılabilir.
Havayolu:
Genel olarak parsiyel kargoların taşımaları yapılır. Yükleme işlemi havaalanında yapılmaktadır. Uçak ile gönderim işlemleri yapılır. Yurtdışına taşınacak yüklerin gümrüklü olması gerekir.
Denizyolu:
Konteyner olarak taşıma seçeneklerini sunulur. Dolum işlemleri limanlarda yapılır. Türkiye’de limanlardan gümrüklü olarak gemiler parsiyel yükleri yüklerler.
Demiryolu:
Pek kullanılmayan yöntemdir. Vagon’un bir kısmını kiralama ile taşıma maliyeti oluşturulur ve sevkiyatlar bu şekilde gerçekleşir. Nakliye alanları kısıtlı olduğu için fazla tercih edilmemektedir.
Karayolu Parsiyel maliyet hesaplamasını nasıl yapıyoruz?
Navlun hesaplaması yapılırken 3 kriter dikkate alıyoruz.
1. M3 = Yükün tırın içerisinde herhangi bir yere yada uygun yerlere yüklendiğinde kapladığı alan, yani yükün hacmi
2. Yükleme metresi = Yükün tırın tabanında kapladığı alan. Tabandan tavana kadar o yüke yer ayrılması
3. Yükün ağırlığı = Parsiyel araçlar ortalama brüt kilo olarak 20 ton yüklenecek şekilde baz alınır.
Bu hesaplama yapılırken müşteriden gerekli olan değerler şunlardır :
Kap adedi ?
Her kaba ait en x boy x yükseklik olarak cm cinsinden ebatlar ?
Yükün ambalajlanmış hali ile toplam brüt kilosu?
Yükleme yeri (Depomuza müşterimi getirecek yoksa adresinden biz mi alacağız?)
! Tüm bu değerler müşteriden istenir.